SUKUNIMEN ELLILÄ ALKUPERÄ

Tämän artikkelin tarkoitus on selvittää, mistä sukunimi Ellilä on saanut alkunsa.

Pekka Ellilän vieraillessa Sukukokouksen 2019 jälkeen elokuussa Norjaan kulkeutuneen sukuhaaran mailla Altan seudulla John Andreas Ellila otti esiin parikymmentä vuotta sitten Alta Posten lehden artikkelissa esitetyn erheellisen tiedon Ellilä sukunimen alkuperästä.

Tämän kirjoitelman tarkoitus on oikaista tämä erheellinen tieto ja lainaa siksi katkelman Ellilä Sukuseura r.y:n sukukertomuksessa vuodelta 1963 ”Sukunimi – Ellilän alkuperä” kappaleesta.

”Jo v. 1598 tiedetään Pekka Kaikkosen ja hänen veljensä Matin asustaneen nykyisin Karinniemeksi nimitetyllä Kuivajoen ja Putaanojan välisellä mereen (Itämeren Pohjanlahti) pistävällä niemellä, joka siihen aikaan lienee ollut vielä rannikosta erillinen meren saari, mutta kuitenkin oli salmi mantereen ja saaren välillä niin matala, että saari liittyi matalan veden aikana mantereeseen.
V. 1607 perusti edellä mainitun Pekka Kaikkosen poika Martti uudisasutuksen (tilan) mainitulle paikalle. V. 1626 ei tilalla ole enää Marttia, vaan maakirja mainitsee siellä asuvan Martin vaimon Elli Eerikintyttären ja on maakirjaan merkitty uudisasutuksen nimeksi ”Ellie änckia” ja alkoivat naapurit käyttää siitä nimitystä Ellilä.

Ellilä-nimi on siis tullut Elli Eerikintyttärestä, joka oli naimisissa Martti Pekanpoika Kaikkosen kanssa ja Martin sotamiehenä ja sairaana ollessa vallitsi ja hallitsi tilaa. Kyläläisten keskuudessa nimitettiin paikkaa Kariksi, joka on lyhennys Tiironkari -nimestä. Tämä nimi on ollut tilalla v. 1751 lähtien.”

Tällä paikalla on nykyisin ELLILÄ UNITED facebook ryhmän kansilehdellä ja valokuvissa esiintyvä ”Suvun kantatila”.

 

Print Friendly, PDF & Email