Kartta Pekka Ellilän matkasta Norjaan 5-7.8.2019

Ellilän Sukuseura r.y. toimikausikokouksen 3-4.8.2019 jälkimainingeissa seuran hallituksen pitkäaikainen usean toimikauden puheenjohtaja Pekka Ellilä matkusti Pohjois-Norjaan tapaamaan sinne muuttaneen sukuhaaran jälkeläisiä. 

Pekka on ollut Ellilän Sukuseura ry:n jäsen sen perustamisesta lähtien vuodesta 1963, siis seuran koko olemassaoloajan. Hän on toiminut useissa seuran johtotehtävissä mm. sihteerinä ja puheenjohtajana.

Näissä tehtävissä hän loi vankat henkilökohtaiset suhteet myös moniin Pohjois-Norjan suvun jälkeläisiin ja on tähän päivään saakka pitänyt niitä yllä intensiivisesti useiden tapaamisten ja kommunikointivälineiden kautta.

Seuraavassa Pekka itse on tarttunut kynään ja kertoo omin sanoin ja kuvin matkastaan.

Pohjois-Norjan Altassa- ja Tanalla (Teno) elää veljesten Antti (Anders) ja Kalle (Karl) Ellilän (Ellilan) jälkeläisiä. Olen tavannut kyseisten veljesten jälkeläisiä sukukokouksissa sekä Kuivaniemellä että Altassa.

Antti (Anders) Ellilä (s.1842 Kuivaniemi k. 31.8.1908. Alta) oli siis se uudisasukas tai siirtolainen, joka suurperheestä lähti etsimään sekä luomaan pariskunnalle uudenlaista elinmahdollisuutta ja istutti Ellilän sukujuuret pohjoiseen hyvällä menestyksellä.

Altassa asuvaan v.1940 syntyneen John Andreas Ellilan olen tavannut Kuivaniemellä ja Altassa useasti ja olen nykyään kirje- ja puhelinyhteydessä. Hänen perusammattinsa ovat olleet maanviljelys, kalastus ja liuskekiven tuotanto suvun omistamassa avolouhoksessa. Hän on luovuttanut karjatilan (50 lypsävää) pojalleen Ole Andreas Ellilalle s.1980. Minua kiinnosti kovasti päästä tutustumaan hänen rakennuttamaan uudentyyppiseen karjatilaan noin pohjoisessa. Olin aiemmin käynyt tutustumassa hänen isänsä pitämään karjatilaan.

Sukukokouksen jälkeen aamuvarhain ma.5.8.kello 6, sää pilvinen +4 c, lähdin autolla Tornio joen vartta pohjoiseen Ylitornio, Kolari, Muonio, Enontekiö ja Kautokeino. Enontekiöllä ja Kautokeinossa pysähdyin pitempään. Huomioin siellä ja jo muissa pysähdyspaikoissa yllättävän paljon pohjoismaisia sekä keskieurooppalaisia asuntoautoja myös   henkilöautoja, joiden rekisteristä näkyi esim. Sveitsi. Altassa olikin sitten melkoisesti ulkomaalaisia turisteja. Siellä on vilkas lentokenttä ja satama. Hurtigrutenin vuotuiset käynnit sekä kansainvälisten risteilijöiden lisääntyvät käynnit vilkastuttavat Altan aluetta ainakin elokuussa mannereurooppalaisten lomakuukautena.

Johnin omakotitalo löytyi hyvin osoitteen perusteella kello 15. Sää oli aurinkoinen +12 c. Huomaa ero Kuivaniemen säähän. Välittömästi ruokailu heidän tapaansa eli keitettyä kossia, perunoja, vihanneksia, jälkiruoaksi marjoja ja kahvitus. Keskusteluja sukuseuran jäsenistä siellä ja muualla Norjassa. Illaksi menimme Ole Andreaksen perheen luo ja tietenkin uuteen navettaan. Hän esitteli navettaa toimistohuoneesta, joka oli hieman ylempänä lattiatasosta, eristettynä suurilla ikkunoilla, näkyvyys oli joka paikkaan, kirkas valaistus. Toimistopöytä oli täynnä erilaisia näyttöpäätteitä ja niiden ohjauslaitteita. Hän oli tyytyväinen tilanteeseen ja sanoi, että Alta joen laaksossa on useita muita uudistettuja karjatiloja.

Heidän perheessään on kolme tyttöä, mutta kun oli kesäloma, niin eipä heitä nähnyt sisällä kuin vilaukselta, olihan aurinkoinen ja tyven ilta. 

Illalla sovimme, että huomenna aamulla teemme Altan kierroksen heidän autollaan ja samalla käymme hautausmailla, jossa kierretään Ellilän suvun haudoilla.

Tiistaina aamiaisen jälkeen suunniteltiin matkareitti, jonka Johnin rouva sanoi ajavansa ja Isäntä toimii oppaana. Tutustuminen alkoi lentokentältä sieltä sitten satamaan ja Altan keskustaan. Seuraavana oli Altan kirkko ja sen hautausmaa. Siellä lepää Altan Ellilöiden esi-isä (norjaksi stamfader) Anders Jakobsen Ellila.
Täältä ajoimme nykyään käytössä olevalle hautausmaalle etsimään ja kuvaamaan löydetyt haudat.

Täältä ajoimme nykyään käytössä olevalle hautausmaalle etsimään ja kuvaamaan löydetyt haudat.

Napsauta kuvaa katsoaksesi sitä tarkemmin.

Sulje tarkennettu kuva oikeassa yläkulmassa olevalla rastilla.

Sitten palasimme takaisin heille kahvittelemaan. John soitti ja kysyi, onko muita heidän lapsia perheineen kotosalla. Hän päätti, että menemme ensin Ole Andreakselle ja sen jälkeen edesmenneen Beate Ellilan tyttären Renaten luo.  Hänen äitinsä asui Oslossa, mutta kävi täällä miehensä työn vuoksi. Ja sitten menimme Turid Ellilan ja hänen perheensä luokse.

Tullessamme Ole Andreas oli lähdössä viemään säiliöllisen kuormaa lantalasta pelloille. Hänen palattuaan kahvittelimme keskustelun yhteydessä. Nuoret tytöt olivat ystäviensä kanssa ulkona. Hyvästelyjen jälkeen siirryimme jonkin matkaa edesmenneen Beate Ellilän omakotitaloon, jossa oli läsnä vain tytär Renate. Hänen isänsä oli Altassa työmatkalla, mutta ei juuri paikalla. Täällä kuten muuallakin käytiin molemminpuoliset esittelyt sekä keskusteluja perheistä ja sukuseuramme tapahtumista ja sen tulevaisuudesta Heikki Ellilän johdossa. mikä näyttää hyvältä. Viimeinen vierailu tapahtui Turid Ellilan perheen luokse. Siellä olivat myös molemmat, vilkkaat nuoret välillä sisällä ja ulkona. Heidänkin luonansa totesin Ellilän Sukuseuran täyttävän seuraavan toimikausikokouksen yhteydessä 60 vuotta sekä, että monikansallisen sukuluettelon täydentäminen, sukuun virallisesti liittyminen ja jäsenmaksun periminen on varsin työlästä ja aikaa vievää työtä. Yhdysvalloissa ja varsinkin Norjassa, jossa sukuun kuuluvia on Oslosta Taanaan lähes jokaisessa suurehkossa rannikkokaupungissa, tarvittaisiin erityisesti nimetyt aktiiviset nuoret yhteyshenkilöt.

Vielä illalla Johnin vieraiksi tuli heille tuttu keski-ikäinen pariskunta (ei vielä naimisissa), rouva on lähtöisin Pohjois-Suomesta ja mies norjalainen. Rouva ja John puhuvat keskusteluissa suomea. John sanoi, että on hyvä, kun voi harjoitella puhumaan suomea nykyään.

Minun pitkä päiväni muodostui ystävällisten sukulaisten luotsaamana muiden sukulaisten tapaamisiin erittäin tapahtumarikkaaksi. 

Alla näkyy Anton (Andreas) Ellilalta saatu kuva Alta bladet lehtileikkeleestä 1970-luvulta, jossa on virheellinen selostus Ellilä sukunimen alkuperästä.

Tämä historian vääristymä korjataan oikaisuartikkelissa (Ellilä sukunimen alkuperä) suvun kotisivuston suvun historia kategoriassa. 

Tässä kuvassa vasemmalla seisoo Karl (Kalle) ja oikealla istuu Anton (Andreas).
Heillä on tosiaan ollut melkoinen pituusero.

Kalle asui Tanan yläpuolella Bärlevågissa.

Olivat muistitietojen mukaan erittäin voimakkaita kropaltaan. 

Jos sattuu löytymään valokuva v.1967 Altan sukukokouksesta ja verrataan siinä edessä oikealla seisovaa valkotukkaista miestä vanhan kuvan istuvaan mieheen, ei voi erehtyä, että siinä ovat isä ja poika.

Keskiviikkona, aamiaisen ja keskustelujen jälkeen olikin jo aika lähteä Suomeen kello 9 Norjan aikaa.

Paluumatka meni muutamine pysähdyksineen hyvin. Suvanto-Ellilässä olin kello 20 ja saunassa kello 22. Illalla lähetin valokuvan Suvanto-Ellilästä Johnille valokuvan kiitoksena ylläpidosta ja opastuksista Turidin kännykän kautta.

20.01.2020 Kuivaniemen Suvanto-Ellilässä Pekka Ellilä.

Print Friendly, PDF & Email